Ondersteuning van Sociale Teams Helmond bij ongeneeslijk ziek zijn

Sociale Teams Helmond deelt graag het mooie en ontroerende verhaal van Emiel en Monique, inwoners van Helmond. Zij zijn in contact gekomen met Sociale Teams Helmond, nadat Emiel in februari te horen kreeg dat hij ongeneselijk ziek is en nog maar een paar maanden te leven heeft.


Ongeneeslijk ziek

Emiel en Monique wonen inmiddels al 22 jaar in Helmond, nadat ze elkaar leerden kennen op het werk. In 2022 bleek dat Emiel ernstig ziek was: hij heeft lymfeklier- en longkanker. Begin dit jaar kregen ze daarbij nog een klap te verwerken: Emiel is uitbehandeld en heeft nog maar een paar maanden te leven. Een moeilijk bericht om te verwerken, voor beiden. Emiel ging lichamelijk langzaam achteruit, waardoor er steeds meer zorgtaken bij Monique kwamen te liggen. Hierdoor kon Monique niet meer blijven werken en werd ze mantelzorger van Emiel. Maar het verzorgen van Emiel viel haar zwaar, zowel mentaal als fysiek, vanwege haar hartaandoening. Er moest hulp komen.


Hulp van Sociale Teams Helmond

Emiel en Monique begonnen verschillende instanties te bellen totdat ze uitkwamen bij Sociale Teams Helmond. Via het Aanmeld- en Adviesteam van Sociale Teams Helmond kwamen ze terecht bij sociaal werker Soliman. Zodra hij aan kwam fietsen en één woord had uitgewisseld met Emiel en Monique was er direct een klik. Soliman begon meteen met bellen naar verschillende organisaties om van alles te regelen: de reis- en annuleringsverzekering voor de reis naar Spanje (dat stond nog op de bucketlist van Emiel), een ergotherapeut die aan huis komt, aanpassingen voor in huis en het belangrijkste: iemand die Emiel kon helpen met het wassen en aankleden, zodat Monique weer de vrouw van Emiel kon zijn in plaats van verzorger. Het regelwerk doen Monique en Soliman samen. “Het is een samenspel tussen Sociale Teams Helmond en de inwoner. Hierdoor wordt het plaatje compleet. Monique regelt veel zaken en ik ondersteun haar waar dat nodig is”, aldus Soliman.


Mentale ondersteuning van Soliman

Nadat de belangrijkste praktische zaken geregeld waren, richtte Soliman zijn aandacht op de mentale ondersteuning in deze moeilijke situatie. Hij voerde individuele gesprekken met Monique waar hij vooral probeerde om de situatie van Monique te benaderen vanuit haar eigen kracht. “Laatst heeft ze nog een verstopping verholpen bij onze wasbak en beugels bevestigd in onze badkamer. Ze is nu echt de man in huis”, zegt Emiel met een grote glimlach op zijn gezicht. Voor Emiel is het mooi om te zien dat zijn vrouw zoveel kan en enorm sterk is.

“Als het eropaan komt, kun je veel meer dan je soms denkt”, vertelt Soliman. Samen met Soliman heeft Monique ook een gesprek gehad bij de bedrijfsarts en inmiddels werkt ze weer een paar uur per week. Het doet haar goed om haar eigen ding te doen en ze vindt het fijn dat ze weer de sociale contacten vanuit haar werk terug heeft.


Steun in een cruciale fase van het leven

De ervaring van Emiel en Monique met Sociale Teams Helmond kon niet beter. De steun en toewijding die ze vanuit Soliman hebben gekregen is voor hen heel belangrijk geweest. Soliman vindt het een eer dat hij in deze cruciale fase van iemands leven zo dichtbij mag komen om te ondersteunen: “ze vertrouwen mij alles toe en hebben echt hun hart naar mij geopend”. Maar het is ook best een moeilijke situatie voor Soliman, vertelt hij: “Je wilt het liefste de ziekte wegnemen en alles oplossen, maar dat kan helaas niet”.


Leven van dag tot dag

De komende tijd leeft Emiel van dag tot dag. Hij voelt zich nog goed en heeft gelukkig niet al te veel pijn: “we zien wel wanneer het gebeurt, ik ben niet bang voor de dood”. Voor Monique is dit anders. Zij moet dadelijk verder zonder Emiel. Soliman helpt Monique om zich hierop voor te bereiden: “voor een korte reis bereiden we ons ook goed voor en ik probeer er nu voor ze te zijn, zodat Emiel weet dat alles goed is geregeld voor zijn lange reis”, vertelt Soliman. Wanneer Emiel achteruitgaat, gaat hij naar een hospice.


Ondersteuning voor Monique

Soliman zal Monique blijven ondersteunen als er iets met Emiel gebeurt, in samenwerking met andere organisaties. Maar hij weet ook zeker dat wanneer de grootste klap voorbij is, Monique sterk genoeg is om haar leven alleen weer verder in te vullen.Publicatiedatum: 20 juni 2024